Mýtus zeleného čaju

Zeleny caj - dobryprodukt 2Ak zadáte do vyhľadávača „zelený čaj“ získate mnoho informácii o prospešnosti zeleného čaju na náš organizmu. Obsahuje antioxidanty a iné zdraviu prospešné látky, ktoré spomaľujú starnutie, preventívne bránia vzniku rakoviny a pod., a preto by sme ho mali piť čo najčastejšie. Mali by sme však zvážiť jeho celkový vplyv na ľudský organizmus. Často sa totiž stáva, že mnoho informácii o konkrétnej potravine či samotnej zdraviu prospešnej látke z jej obsahu sa prikladá veľký význam bez zváženia ďalších účinkov. To často potom vedie k mylnej domnienke, že čím väčšie množstvo danej potraviny (v tomto prípade čaju) skonzumujeme, tým lepšie, veď je to zdravé.

Pri pohľade na iné látky z obsahu zeleného čaju, narazíme aj na kyselinu trieslovú. Tá komplikuje trávenie bielkovín a tiež pri častej konzumácii poškodzuje žalúdočnú sliznicu, ktorá je podstatná pre tvorbu žalúdočnej šťavy zodpovednej najmä za trávenie bielkovín.

Takýto pohľad na pravidelné pitie väčšieho množstva zeleného čaju ponúka jeden z popredných gastroenteorológov Hiromi Shinya, ktorý napriek svojej lekárskej profesii nie je zástancom užívania liekov, ale ani konzumácie čajov či kávy. Má na to jednoduchý dôvod. Svojich pacientov vždy žiadal o vyplnenie dotazníka o ich stravovacích zvyklostiach a ďalších aspektoch životného štýlu.  Práve vďaka svojim viac ako 40 ročným skúsenostiam mal možnosť pozorovať v USA a Japonsku, okrem iného aj žalúdky ľudí, ktorí pravidelne popíjajú čaj či už zelený, čierny alebo kávu. Výsledok jeho pozorovania je, že ľudia pravidelne konzumujúci väčšie množstvá čaju (zeleného, čínskeho, anglického čierneho) alebo kávy obsahujúcej veľa kyseliny trieslovej obvykle vykazujú atrofické zmeny sliznice žalúdka. Táto dôležitá sliznica sa doslova stráca čo neskôr často vedie k tvorbe vredov až k rakovine žalúdka. Problémom je tiež obsah poľnohospodárskych chemikálií, ktoré sa v čajoch z bežných obchodov nachádzajú.

Ako sám hovorí: „Keď zvážite kumulatívne účinky kyseliny trieslovej, zvyškov poľnohospodárskych chemikálii a kofeínu, pochopíte prečo odporúčam piť namiesto čaju čistú pitnú vodu.“

Avšak tým, ktorí sa nedokážu vzdať svojho obľúbeného čaju odporúča neprekračovať 2-3 šálky čaju denne, používať organicky pestované čajové lístky a piť ho po jedle, nie nalačno, čím je možné vyhnúť sa extrémnemu pôsobeniu na žalúdočnú sliznicu.

Ako vidieť, nejde o doživotný úplný „zákaz“, ale o nastolenie rozumnej miery z ktorej sa vymyká popíjanie čaju a kávy, ako hlavnej zložky pitného režimu. V ľudskom organizme je všetko vzájomne prepojené. Ak je jedna zložka v potrave prospešná pre niektorú časť tela, nemusí to znamenať, že bude prospešná pre celý organizmus, dokonca mu môže i škodiť.

 

Jaroslav Kollár
Poradca pre výživu a suplementáciu

Zdroj: Hiromi Shinya – Enzýmy kľúče ku zdraviu